www.boswachtersblog.nl/ Biesbosch

Nieuwe natuur in de Zuid Buitenpolder

15 juli 2024 Boswachter Harm Blom in Biesbosch

Op het Eiland van Dordrecht kunnen mens én dier sinds 2017 genieten van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Een afwisselend gebied dat sindsdien ontdekt is door vele soorten dieren, planten en vele Dordtenaren. Beleefbare topnatuur dichtbij de stad. Binnenkort gaat daar een stukje grond aan toegevoegd worden. De Zuid Buitenpolder.
In de meest dichtbevolkte provincie van ons land werken wij aan uitbreiding van Biesboschnatuur!
In dit blog vertellen wij je meer over de inrichting van dit gebied.

Zuid Buitenpolder

De Zuid Buitenpolder is een 20 hectare grote natuurpolder gelegen tussen Dordrecht en de Biesbosch. De provincie Zuid-Holland heeft besloten de Zuid Buitenpolder aan te wijzen als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Hiervoor hebben zij Staatsbosbeheer gevraagd een natuurontwikkelingsplan op te stellen zodat in het gebied hoge natuurwaarden worden bereikt. In nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht heeft Staatsbosbeheer een natuurinrichtingsplan gemaakt wat binnenkort uitgevoerd gaat worden. Hiermee wordt de reeds bestaande natuur in de omgeving versterkt!

De kracht van de Nieuwe Dordtse Biesbosch

De doelstellingen van de Nieuwe Dordtse Biesbosch omvat onder andere het realiseren van een natte ecologische natuurverbinding. Het gebied ligt op het Eiland van Dordrecht tussen de Dordtse Biesbosch en de Sliedrechtse Biesbosch in en vormt letterlijk een groene verbinding. In nog geen 1o jaar tijd heeft dit gebied bewezen dat natuurontwikkeling werkt. Het is volop ontdekt door vele soorten dieren, planten én vele mensen. De natuur is hier letterlijk naar de stad toegebracht en de waarde hiervan is inmiddels bewezen. Voor mens en dier.

Fauna en kruidenrijke graslanden vormen een ideaal leefgebied voor vele soorten insecten, vogels en zoogdieren.

Zuid Buitenpolder versterkt het geheel

Met de inrichting van deze natuurpolder gaat 20 hectare toegevoegd worden aan de reeds bestaande natuurwaarde. Het gebied wordt zo ingericht dat dynamisch moeras en kruiden en faunarijk grasland de ruimte krijgen. Het gaat daarmee een belangrijke schakel vormen tussen de verschillende gebieden in de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dynamisch moeras is van groot belang voor vogels, vissen, amfibieën en enkele zoogdieren als bever, otter, Noordse woelmuis en waterspitsmuis. Moeras omvat open begroeiingen van riet, lisdodde en biezen in water. Grotere oppervlakten met waterrijke rietlanden en rietruigten kennen een hoge natuurwaarde. De kruiden en faunarijke graslanden worden met zorg beheerd. Geen mestgift, geen toepassing van chemische bestrijdingsmiddelen en extensief beheer van het grasland. Ook het hogere waterpeil zal een positieve invloed hebben op het kruidenrijke grasland vol met insecten. Juist de afwisseling van moeras en graslanden vormt voor vele dieren een geschikt leefgebied. In de graslanden worden enkele kleine bosschages aangeplant met meidoorn, vlier en boswilg, Daarmee vormt het gebied echt een groene stapsteen voor vele soorten dieren. Op de kaart kunt u het inrichtingsplan zien.

De combinatie van waterrijk moeras en kruidenrijke graslanden vormt een ideaal leefgebied voor de roerdomp.

De werkzaamheden

Vanaf medio augustus tot in oktober wordt er in de polder gewerkt. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opengraven van oude sloten, het graven van nieuwe sloten, de aanleg van natuurlijke oevers en het verhogen van het waterpeil. Hiervoor worden laagtes gegraven, wordt het peil opgezet en worden er dammen geplaatst om het water te kunnen vasthouden. Tijdens de werkzaamheden is het fietspad tussen de Zeedijk en de Van Elzelingenweg afgesloten voor al het verkeer. Ook voor wandelaars. Volg de aanwijzingen op de omleidingsroute om uw weg te kunnen vervolgen.

Inrichtingskaart Zuid Buitenpolder met daarop de weergave van de moeraszones (bruin) en kruidenrijk grasland (groen) met daarin de sloten en de aanplant van bomen en struiken.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog