Otterpolder versterkt de Biesboschnatuur

Het waterpeil in de Otterpolder volgt het natuurlijk peil. Door de hoge waterstanden stond de polder regelmatig onder water. Door natuurlijke verdamping droogt het water dan grotendeels weer op.
Tijdens hoog water is het mogelijk om vanuit een bootje de Otterpolder in te kijken. Deze rustieke polder, veelal uit het zicht en midden in de Sliedrechtse Biesbosch, wordt gekenmerkt door rust. Tot en met 2020 was de polder in agrarisch gebruik. Hierna kreeg de polder een volledige natuurlijke bestemming. Inmiddels is ook het waterpeil aangepast en gaan de waterstanden in de polder mee met het natuurlijke peil. Zeker na de natte wintermaanden valt het op dat de polder voor het grootste deel onder een laagje water staat. De natuur profiteert hier nu maximaal van, vooral zichtbaar in de vorm van duizenden vogels. In dit blog nemen wij je mee in de veranderingen van deze polder.
Biesboschpolder in de Sliedrechtse Biesbosch
Staatsbosbeheer is al decennialang eigenaar van de Otterpolder. De graslanden in de polder zijn lange tijd gebruikt als agrarische gronden door onder andere Piet Stoop sr. en daarna door Piet Stoop jr. Door de langdurige erfpacht heeft de polder al die jaren haar eigen karakter kunnen behouden. Een soort boerenlandreservaat omgeven door Biesboschnatuur. De erfpacht is begin 2021 beëindigd, het agrarische gebruik liep toen ten einde.
Natuurbeheerplan Provincie Zuid-Holland
In de aanloop naar de beëindiging van de pachtovereenkomst heeft Staatsbosbeheer samen met de Provincie Zuid-Holland verkend welke natuurdoelen en natuurkwaliteit er na de pachtperiode kunnen worden bereikt. Daarbij is er gekozen voor versterking van de natuurwaarden in de Otterpolder van het type dynamisch moeras- en overstromingsgrasland. Juist in dit deel van de Biesbosch, het is namelijk bijna nergens meer aanwezig! Deze keuze is inmiddels ook door de Gedeputeerde Staten vastgelegd in het natuurbeheerplan Zuid-Holland. Een mooie ontwikkeling!

Versterking voor de Biesboschnatuur
Uit de recent afgeronde natuurdoelanalyse blijkt dat nog niet alle doelen in de Biesbosch worden gehaald en dat achteruitgang van de natuurkwaliteit in de Biesbosch niet kan worden uitgesloten. De Otterpolder kan door de ligging en omvang in de toekomst wezenlijk bijdragen aan het versterken van de natuurkwaliteit. De Provincie Zuid-Holland heeft in 2023 een opdracht verstrekt aan Staatsbosbeheer voor het opstellen van een natuurinrichtingsplan voor de Otterpolder. Dit is inmiddels klaar en heeft een aantal inrichtingsmaatregelen voor het verbeteren van het leefgebied van onder andere trekvissen, Noorse woelmuis, uitbreiding van het habitattype rietmoeras en ruigten en zomen met de daarbij behorende broedvogels zoals roerdomp, bruine kiekendief, porseleinhoen, blauwborst, snor en rietzanger. Uiteraard is daarbij rekening gehouden met bestaande natuurwaarden zoals bodem, aanwezige flora en fauna, archeologie en landschap. Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor het gebied en hiermee zal ook in de toekomst de historische polderverkaveling en de oude afwateringssluis behouden blijven.

Rust behouden
De Otterpolder is een beschermd Natura 2000 gebied, ligt midden in de Biesbosch en ligt ook nog in een stiltegebied van de Provincie Zuid-Holland. Nu al zitten op de ondergelopen delen regelmatig duizenden vogels en na de inrichting zal dat niet minder zijn. Het leefgebied trekt onder meer veel eenden en kwetsbare moerasvogels aan. Soorten die zeer gesteld zijn op een rustige omgeving. Om de rust te behouden zal de polder enkel vanaf het water beleefbaar zijn.
Planning
Hoe nu verder? Het natuurinrichtingsplan wordt binnenkort formeel opgeleverd aan de provincie. Het streven is om de maatregelen in 2025 aan te kunnen besteden en hierna uit te laten voeren. Als er meer bekend is over het vervolg zullen we dit kenbaar maken.
geef een reactie
Jaap Boumn
Wat jammer. Weer een uniek stukje natuur dat verdwijnt voor meer van hetzelfde. Weg veldleeuwerik, weg gruto, weg kleine zoogdieren, weg in de polder jagende jagende buizerds, weg koereigers.
Liesbeth
Wat mooi om het hele verhaal van de Otterpolder te lezen!