www.boswachtersblog.nl/ Ameland

Onderzoekers gaan door de knieën voor korstmossen

1 oktober 2012 Boswachter Marjan Veenendaal in Ameland
open rendiermos bron:Wikipedia

Rendiermos kennen de meeste mensen wel en komt ook voor op Ameland. Rendiermos is één van de 624 sooorten korstmossen die in Nederland voorkomen. Maar wat zijn korstmossen eigenlijk? Het zijn schimmels die de voedingstoffen betrekken uit algen waarmee ze in symbiose leven. Ze hebben elkaar dus nodig anders overleven ze niet.

De korstmossen hebben slechts licht en vocht nodig. De grootte, vorm en kleur is erg variabel. Ze vormen vaak plakkaten of struikachtigestructuren. De kleuren van korstmossen zijn meestal grijs, groenachtig grijs, geelgrijs, geel, oranje of bruin in tegenstelling tot de groene kleur van mossen.  Daarnaast zijn korstmossen anders dan schimmels, omdat ze heel oud kunnen worden en ze zijn altijd zichtbaar. Terwijl een schimmel meestal een bepaalde tijd van het jaar zichtbaar is. Een korstmos kan in zeer extreme omstandigheden overleven, ze hebben maar weinig nodig. Bij extreme droogte kunnen ze in een rustfase blijven en dat kan jaren duren. Komt er weer water bij dan komen ze weer tot leven.

Nog een bijzonderheid van korstmossen is dat ze erg gevoelig zijn voor luchtverontreiniging. De aan- of afwezigheid van korstmossen vertelt dus iets over de luchtverontreiniging. Zo zijn er soorten die verdwijnen en als er veel zwaverldioxide(komt vrij bij kolenverbranding) in de lucht zit. Maar ook de hoeveelheid amoniak in de lucht bepaalt welke soorten er wel of niet kunnen groeien.

Afgelopen weekend zijn er onderzoekers op Ameland geweest en hebben letterlijk op hun knieën gezeten om de verschillende soorten te onderscheiden en eventueel nieuwe soorten te ontdekken die voor Ameland nog niet beschreven waren. Wij zijn natuurlijk erg benieuwd wat de uitkomst is, maar we moeten nog even geduld hebben omdat het uitwerken wel enige tijd in beslag neemt.

Het leuke van zo’n bezoek is dat je zelf ook meer op de korstmossen gaat letten en gaat verbazen over de kleuren en vormen, prachtig! Bent u ook nieuwsgierig geworden? Ga naar buiten op zoek. Om na te gaan welke soort u heeft gevonden dan is deze korstmossensite een aanrader.

geel korstmos bron:Wikipedia
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog