Nieuwe borden in boswachterij Ruurlo. Voor fietsers, ruiters en honden zijn er veranderingen.

Boswachterij Ruurlo is een bosgebied waar veel mensen komen genieten van de natuur. Vanaf april wordt de bebording voor het noordelijke deel van Boswachterij Ruurlo weer compleet gemaakt met daarbij wijzigingen voor fietsers, ruiters en het hondenlosloopgebied. Het noordelijk deel van de boswachterij is het gebied dat grofweg ligt tussen het spoor, de Rommelderdijk en de Zelhemseweg. Dit is het drukst bezochte gedeelte van het bosgebied. Met complete bebording is het weer duidelijk wat waar wel en niet mag. De wijzigingen zorgen ervoor dat er rustige delen voor de natuur blijven en dat recreatievormen elkaar niet hinderen. Voor wandelaars verandert er niets, voor hondenbezitters, ruiters en fietsers zijn wel. Lees hieronder meer.
Overzichtskaart
Met het gebied boswachterij Ruurlo Noord wordt grofweg het gebied bedoeld tussen het treinspoor, de Rommelderdijk en de Zelhemseweg (zie bovenstaande kaart). In dit gebied vernieuwen we de bebording met veranderingen voor ruiters, fietsers en het hondenlosloopgebied.
Hondenlosloopgebied
Tegen de kern van Ruurlo is een deel van het bos aangewezen als hondenlosloopgebied. Naast wandelaars weten we dat veel honden genieten van een rondje bos en daarom is er een stukje losloopgebied. In de rest van de boswachterij is de hond ook welkom, maar dan aan de lijn. Zo blijft er ook voldoende rust blijft voor de natuur en het wild. De afgelopen jaren was de begrenzing van het hondenlosloopgebied niet duidelijk aangegeven door incomplete bebording. Dit heeft ertoe geleid dat een deel van het bos langere tijd gedoogd is geweest als losloopgebied. Met het plaatsen van de nieuwe bebording wordt de bebording weer compleet gemaakt. Daarmee stopt ook het gedogen van loslopende honden buiten het losloopgebied. Er worden duidelijkere borden geplaatst om misverstanden te voorkomen.
Kaart: Op deze detail kaart is het losloopgebied aangegeven. Het stuk bos tussen de Loorsteeg en de Binnenmansdijk.
In het losloopgebied betekent het dat uw hond van de lijn mag. Toch is er wel een aantal ‘huisregels’ waar we u graag op attenderen.
- Zorg dat uw hond geen andere recreanten tot last is. Naast honden en hondenbaasjes lopen er ook andere mensen in het bos. Niet iedereen is een hondenliefhebber. Zorg dat uw hond geen anderen hindert.
- Laat uw hond niet graven. Laat uw hond geen gaten graven. Dit zorgt voor extra kosten aan pad onderhoud en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
- Laat uw hond alleen los als deze onder appel is.
- Houd uw hond op de paden. Laat uw hond niet en kriskras door bos of weiland rennen. Dat verstoort en verjaagt wilde dieren. In het broedseizoen is dit extra belangrijk. Laat uw hond lekker op de paden rennen en ravotten.
- Geen apporteerspelletjes in het bos. Er blijven veel ballen en andere speeltjes achter in het bos. Daarnaast stimuleert u met gooien in het bos uw hond om (ver) buiten de paden te gaan struinen. Dat zorgt voor meer verstoring van het bosleven.
- Voor commerciële of georganiseerde activiteiten is toestemming nodig. Denk bijvoorbeeld aan een hondenclubtraining of uitlaatservice. Neem contact op en dan bekijken we wat er wel of niet mogelijk is en maken we afspraken. (achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl)
Fietsers en MTB-ers
Waar fietsen voorheen op alle (wandel)paden was toegestaan, wordt dit vanaf nu beperkt tot de aangewezen fietspaden. Dit doen we omdat het drukker wordt in de bossen met fietsers én omdat er een aantal jaar geleden een MTB route is toegevoegd aan het gebied. Voor wie graag kriskras door het bos gaat, kan vanaf nu enkel de MTB route gebruiken. Zo blijft het rustiger op de overige paden, fijn voor wandelaars én de natuur. Voor de recreatieve fietsers zonder mountainbike ambities zijn er veel openbare (zand)wegen die de boswachterij doorkruisen die in de praktijk door die doelgroep ook al gebruikt worden. Denk hierbij aan de Rommelderdijk, Slagmansdijk, Binnenmansdijk en Loorsteeg. Naast de MTB route en de openbare (zand)wegen blijft ook de Möllendiek toegankelijk voor fietsers omdat het een geliefde ‘doorsteek’ is bij fietsers. De paden waar fietsen is toegestaan, hebben een fietspad of MTB markering.
Kaart: Op bovenstaande kaart is de MTB route weergegeven in blauwe stippellijn. Naast de MTB route is ook op de Möllendiek fietsen toegestaan.
Ruiters
In het noordelijke deel van de boswachterij zijn ruiters niet meer toegestaan op wandel- en beheerpaden. Een deel van die paden waren door obstakels (bruggetjes) al niet geschikt voor ruiters. In dit drukkere deel van de boswachterij is het nodig doelgroepen meer van elkaar scheiden. De openbare (zand)wegen door het gebied zijn natuurlijk wel gewoon als ruiter toegankelijk. Denk aan de Rommelderdijk, Slagmansdijk, Binnenmansdijk en Loorsteeg. Op die manier kunnen ruiters nog steeds de boswachterij doorkruisen. In het zuidelijke deel blijven de (beheer)paden wel toegankelijk voor ruiters omdat het daar in de huidige situatie niet knelt met andere doelgroepen/recreanten.
Kaart: Op deze kaart is te zien welk deel van de boswachterij wordt bedoeld met ‘Noord’ en welk deel met ‘Zuid’. In het noordelijke deel zijn ruiters niet meer toegestaan op de wandel en beheerpaden in het bos. Op de openbare (zand)wegen die het gebied doorkruisen zijn ruiters natuurlijk wel welkom (Rommelderdijk, Slagmansdijk, Binnemansdijk, Loorsteeg). In het zuidelijk deel zijn er geen wijzigingen voor ruiters en zijn deze toegestaan op de beheerpaden in het bos.
Er wordt aan gewerkt, toch vragen of meer weten?
De bebording vervangen kost tijd en we kunnen ze niet allemaal tegelijk doen. Daardoor kan het zijn dat tussen eind maart en half april 2025 de bebording deels is verdwenen/vervangen of nog incompleet. We verwachten half april alle borden te hebben vervangen. Door de nieuwe bebording te plaatsen is duidelijk wat waar wel en niet is toegestaan. Dit draagt er aan bij dat iedereen op een plezierige manier van de natuur kan genieten. Naast de nieuwe bebording worden posters opgehangen. Mijn collega’s zijn de komende periode vaker in het gebied aanwezig om mensen te wijzen op de veranderingen of uitleg te geven. Voor vragen kan je ook terecht bij achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl.
geef een reactie