Natuurbeheerders met watertekort
De zomer blijft maar doorgaan. Er is in de afgelopen twee maanden nauwelijks neerslag van betekenis gevallen met als gevolg dat er een tekort aan water is in veel natuurgebieden. Voor ons heeft dat voordelen en nadelen.
Een voordeel is dat wij vrijwel alle terreinen zelf kunnen maaien. Zelfs de terreinen waar we normaal gesproken een wetlandtrack inzetten. Een wetlandtrack is een maaimachine die zelfs op de meest natte percelen voor ons kan maaien. Omdat er maar enkele in Nederland zijn is dit een dure beheersmaatregel. Het niet in hoeven te zetten van de wetlandtrack betekent dus dat we geld overhouden voor klussen die anders zouden blijven liggen.
Een groot nadeel is de droogte in de natuurgebieden. De bladeren van verschillende bomen en planten verwelken. Doordat het in de avonden en nacht redelijk koud is, ontstaat er wel mist en dauw. Hier kunnen vogels zich gelukkig prima mee redden. Problemen kunnen zich wel voordoen in de terreinen met grote grazers.
In het Needse Achterveld zorgt het uitblijven van regen voor een ernstige verdroging van het gebied. In het natte heidegebied zijn meerdere poelen aanwezig waar normaal altijd water in staat. Kikkers, libellen en zoogdieren van het gebied kunnen hier altijd terecht. Dit jaar is het extreem droog en staat er vrijwel geen water meer in.
Staatsbosbeheer heeft daarom met behulp van een grote watertank de poelen weer gevuld. Hierdoor zullen de aanwezige koeien en paarden, die het gebied voor ons beheren, in ieder geval voor de komende week weer voldoende water hebben.
Niet alleen in het Needse Achterveld vallen de poelen droog. Veel poelen zijn zo aangelegd dat ze eens in de paar jaar droog vallen. Hierdoor komt er geen vis in en blijven ze geschikt voor zeldzame amfibieën als boomkikker en kamsalamander.
Tjibbe Hunink
Boswachter Inventarisatie en Monitoring
geef een reactie