Verwende nesten

De afgelopen jaren zijn er heel wat maatregelingen getroffen om het de kustbroedvogels naar hun zin te maken. Met name rondom de natuurparel aan de Heideweg nabij Sint-Maartensdijk is er veel gedaan: nieuwe eilanden, een voswerendraster, een waterpomp én een extra schelpenbank op het schor.
Herinrichting Heideweg
Het natuurgebied aan de Heideweg ( 10 hectare ) is al jaren een erg succesvolle broed- en hoogwatervluchtplaats voor vogels van de Oosterschelde. In de winter vind je er honderden scholeksters die aan het overtijen zijn of liggen de eilandjes vol met pijlstaarten. In het voorjaar broeden er kluten en bergeenden. De rust van het gebied én de kilometerslange slikken aan de andere kant van de dijk, maakt dat dit gebied erg in trek is. Toch viel het broedsucces in warme droge zomers tegen; het slik rondom de eilandjes veranderde in keiharde klei zodat de jonge steltlopers met hun snaveltjes niet bij de bodemdieren konden komen. Nu is er een pomp geplaatst en kan het water in het gebied op peil gehouden worden, zodat de jonge dieren direct nadat ze uit hun ei zijn gekropen op zoek kunnen gaan naar eten. Zodra ze kunnen vliegen, vinden ze op de uitgestrekte slikplaten een overvloed aan voedsel.
Om het nog veiliger voor de vogels te maken, is er een voswerendraster geplaatst. Dit raster staat onder stroom waardoor een vos of marterachtige niet het gebied in kan komen. Schapen houden de begroeiing in dit gebied kort zodat de vogels op tijd eventuele predatoren als kraai en buizerd zien aankomen. Provincie Zeeland was de opdrachtgever voor deze herinrichting.

Extra schelpenbanken
Op het schor broeden elk jaar bontbekplevieren. Zij doen dit op het smalle schelpen- en zandbankje wat iets hoger op het schor ligt. Om overspoeling te voorkomen en meer broedlocaties te creëren zijn er dit jaar in opdracht van de Provincie Zeeland op diverse plaatsen langs de Oosterschelde extra schelpenbanken aangebracht. Verse schelpen, volop voedsel voor de deur…. nu maar hopen dat het weer gunstig is, verstoring minimaal is en predatie beperkt blijft, dan moet het een topjaar worden voor de kustbroedvogels.
Vrijwilligers zullen ook dit jaar weer alle gebieden controleren op nesten van kustbroedvogels en dit in kaart brengen. En waar nodig worden de schelpenbanken afgezet met een tijdelijk raster om rust voor de vogels te garanderen.

Zwerfvuilruimen met de basisschool
De Oosterschelde is een uniek getijdengebied. Door de voortdurende beweging van eb en vloed blijft tijdens laagwater vaak plastic en andere troep liggen langs de dijken en op de schorretjes. Voor veel dieren zijn die drooggevallen gebieden van groot belang voor hun voedselvoorziening, maar zij zien vaak het verschil niet tussen iets eetbaars of afval. Daarom zijn schone oevers van de Oosterschelde uiterst belangrijk,
Elk jaar worden de kinderen van basisschool De Schalm uit Stavenisse uitgenodigd om het leefgebied van de bontbekplevier (en daarmee alle andere dieren van de Oosterschelde) nog beter te maken: zij komen het schor schoonmaken. Met grijpers en plastic zakken wordt al het afval van het schor en langs de dijk opgeruimd. Ook tijdens de opruimactie van Schone Schelde waren er vele vrijwilligers actief om de oevers schoon te maken. Dank daarvoor! Zodra de bontbekplevieren weer terugkomen in het broedgebied treffen ze een schoon, droog en rustig schor aan: ideaal om te broeden!

Topgebied langs de Oosterschelde
De combinatie van een binnendijks natuurgebied met eilandjes en slikrandjes én een buitendijks gelegen schor met eindeloze slikplaten maakt dit gebied één van de topnatuurgebieden langs de Oosterschelde. Elk moment van de dag en elk moment van het jaar zit het hier vol met vogels. Vogels die hier op doortrek zijn, vogels die hier komen foerageren, vogels die hier broeden, maar allemaal vogels die het lastig hebben in Nederland. Daar doen we – met heel veel organisaties samen – graag een beetje extra ons best voor. Deze vogels verdienen het om extra verwend te worden.
geef een reactie