www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

De Grevelingendam: 60 jaar samenspel tussen mens en natuur

25 maart 2025 Boswachter Melanie van Zweeden in Aan Zee

Op 1 april 2025 viert de Grevelingendam haar 60-jarig bestaan. Sinds de opening in 1965 verbindt de dam Goeree-Overflakkee met Schouwen-Duiveland aan de oostkant van het Grevelingenmeer. Wat begon als een cruciaal onderdeel van de Deltawerken en een waterkering tegen de zee, heeft zich in zes decennia ontwikkeld tot een belangrijk natuurgebied. De Grevelingendam is niet alleen een symbool van Nederlandse waterbouwkunde, maar ook een plek van enorme ecologische waarde geworden.

Van waterkering tot natuurgebied
De Grevelingendam werd oorspronkelijk geopend als reactie op de Watersnoodramp van 1953. Het diende als een baken van veiligheid en veranderde het landschap voorgoed. Nu, 60 jaar later, is de dam niet meer alleen een waterkering, maar een onmisbare schakel in een uniek natuurgebied. In de afgelopen decennia heeft de natuur rondom de dam zich ontwikkeld en zijn zeehonden, trekvogels en bijzondere plantensoorten het gebied gaan bewonen. Het Grevelingenmeer is daardoor een natuurgebied van internationale allure geworden.

Middelste zaagbek in het Grevelingenmeer. Foto: Merijn Loeve

Flora en fauna van het Grevelingenmeer
Het gebied rondom de Grevelingendam staat niet alleen bekend om het recreatiestrand en de surfplas, maar heeft ook een rijke biodiversiteit. In het vroege voorjaar zijn baltsende middelste zaagbekken te zien, evenals zingende vinken en winterkoningen. Een kolonie kokmeeuwen broedt ter hoogte van de surfplas en ook de zilvermeeuwen zijn vaak op de stortstenen te vinden. In de zomer staan de bermen vol met bloeiende orchideeën en parnassia. Daarnaast zijn de oevergebieden langs de Grevelingendam de afgelopen tijd steeds vaker een toevluchtsoord voor overwinterende flamingo’s. Het zoute, ondiepe water biedt deze roze vogels een ideaal leefklimaat.

Beheer van natuur
Staatsbosbeheer speelt een belangrijke rol in het behoud en het beheer van dit bijzondere ecosysteem. Het beheer omvat monitoring, herstelprojecten en de bescherming van kwetsbare soorten. De aangelegde eilanden dienen als rustplaatsen voor vogels en bieden kansen voor zeldzame flora en fauna om te gedijen. Zoutminnende planten en orchideeën geven het gebied een uniek karakter, waardoor het een belangrijke ecologische waarde heeft.

Parnassia. Foto: Merijn Loeve

Wandelexcursie 19 april 2025
Ontdek op zaterdagochtend 19 april de veelzijdigheid van het natuurgebied aan de Grevelingendam. Leer tijdens een excursie met een natuurgids van Staatsbosbeheer meer over de geschiedenis van de aanleg van de dam en de veranderingen in het natuurgebied. Boek nu je tickets.

Meer activiteiten
Nog meer weten? Brusea organiseert samen met Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het Watersnoodmuseum zes maanden lang verschillende activiteiten rondom het 60-jarig bestaan van de Grevelingendam. Er komt een fototentoonstelling, een rondreizende pop-up expositie, verschillende video’s (zie hier de video’s van boswachter ecologie Merijn Loeve en boswachter publiek Melanie van Zweeden), wandelingen en een publicatie. Dinsdag 1 april 2025 is het startpunt van het programma.

Zien we je dit voorjaar bij de Grevelingendam?

Fototentoonstelling op de Grevelingendam. Foto: Sandra Schimmelpennink
reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog