www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Project Bosvlinder

26 februari 2025 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

In het Stadsbos van Tholen en in het Muijebos van Sint-Maartensdijk wordt er in het kader van Project Bosvlinder, hard gewerkt aan een beter leefklimaat voor vlinders. Door het maken van inhammen in de bosrand en open plekken in het bos creëren we beschutte en gevarieerde plekken waar vlinders, maar ook andere insecten, in de zon en uit de wind kunnen opwarmen. En in die inhammen kan weer een bloemrijke - nectarrijke - vegetatie ontstaan.

Zonlicht voor vlinders

Vlinders hebben warmte nodig, zonlicht dus, en een vegetatie met veel bloemen. Hun korte leven, vaak slechts enkele dagen, staat in het teken van de voortplanting. Uit de eitjes die de vrouwtjes op planten leggen groeien rupsen, die zich verpoppen tot vlinders. Eenmaal vlinder, takelen ze snel af. We moeten er dus voor zorgen dat zowel rupsen als vlinders het naar hun zin hebben en dat doen we door het maken van inhammen – liefst op het zuiden – en geleidelijke overgangen naar het open veld met veel bloemen.

Handen uit de mouwen

Onder leiding van de leden van Natuurvereniging Tholen en de natuurouders van de basisscholen zijn de afgelopen periode vele kinderen aan het werk geweest in het bos. Nieuwe inhammen zijn gemaakt en oude inhammen van voorgaande jaren zijn weer ontdaan van opslag. Het vrijgekomen hout is verwerkt in rillen, waar vogels weer in kunnen schuilen of broeden. En waar het heerlijk opwarmen is voor insecten.

Effect van “warme inhammen” zichtbaar

Al snel bleek dat de inhammen van afgelopen jaren succesvol waren. Er werden meer vlinder gezien maar ook andere soorten profiteren hier van: libellen, kikkers, salamanders, vleermuizen etc. Vele soorten maken gebruik van deze inhammen: als het goed gaat met vlinders, gaat het ook goed met veel andere soorten.

Educatie

De kinderen van de basisscholen op Tholen kwamen niet alleen om hard te werken. Ze werden ook meegenomen om meer te leren, te ontdekken en te beleven in het bos. Welke dieren leven er? Waar zitten die in de winter? Wat kunnen we doen om ze te helpen? En wat is nu het belang van deze “warme inhammen” in hun bos? Door de inzet van de vele kinderen tellen we volgend jaar misschien weer meer vlinders in het Muijebos en het Stadsbos. En wellicht vliegt deze icoonsoort van de bosrand, de prachtige Keizersmantel, daar wel rond!

Keizersmantel Foto: T. Teunissen Staatsbosbeheer

Scholen die nog mee willen doen zijn na de zomervakantie weer welkom, in het broedseizoen laten we zoveel mogelijk planten en dieren met rust.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog