Eikeltjes rapen, paddenstoelen plukken, herfstbladeren verzamelen: mag dat?
De herfst is misschien wel de mooiste tijd om een flinke wandeling in het bos te maken. En natuurlijk is het dan leuk om wat eikeltjes, kastanjes of roodgekleurde bladeren mee naar huis te nemen. Maar er zijn wel regels, want de eetbare natuur is in eerste plaats de voorraadschuur van de dieren die er leven.
Weghalen uit de natuur is stroperij
“Het is niet toegestaan om zomaar iets uit het bos mee te nemen”, vertelt Marijke Lieman, boswachter bij Staatsbosbeheer. “Er zijn regels voor het verzamelen of plukken want de eetbare natuur is in eerste plaats voor de dieren die er leven. Juist in de herfst komen vele vogels uit het noorden naar ons land om zich goed te doen aan de bessen aan de bomen en struiken. En de vele eikels en kastanjes worden massaal opgegeten door de herten of gaaien. De zaden die vergeten worden kunnen weer uitgroeien tot nieuwe bomen in het bos. Als alle vruchten, zaden of planten verzameld worden, kan een soort lokaal verdwijnen. Verzamel dan ook alleen vruchten waarvan er heel veel zijn”. Daarnaast moet de natuur ook beleefbaar blijven voor andere bezoekers van het bos.
Wat mag wel?
“Staatsbosbeheer staat op kleine schaal, voor eigen gebruik en op eigen risico wildplukken of -rapen toe. Voor bijvoorbeeld bramen, duindoornbessen, eikels of tamme kastanjes hanteren we daarvoor als uitgangspunt een hoeveelheid van een 250 grams champignonbakje”, zegt Lieman. “Het verzamelen op grote schaal en / of commercieel gebruik wordt beschouwd als diefstal”.
Wat mag niet?
Het meenemen van planten, hout en (hulst)takken is uitdrukkelijk niet toegestaan, omdat dit een negatief effect heeft op de biodiversiteit. Maar als iemand wat verkleurde bladeren meeneemt of een klein takje is dat natuurlijk geen probleem. Hou je hierbij wel aan de huisregels van het bos, zoals die staan aangegeven bij de ingang van elk natuurgebied.
Mag je paddenstoelen plukken?
We raden het plukken van paddenstoelen af omdat het niet makkelijk is om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Daarnaast is het elke herfst weer een genot om al die verschillende kleuren, vormen, groottes bij de paddenstoelen te zien, dat het zonde is om ze plukken. Als je ze laat staan, kan iedereen er van genieten.
Nog tips voor de herfstvakantie?
Lieman: “In de Boswachterij Westerschouwen is dit jaar een speciale wandelroute – De van Boom tot Bosroute – uitgezet. Tijdens je wandeling kom je paaltjes tegen met een QR-code die je heel veel interessante feitjes of verhalen vertellen over het bos. Ook zitten er eenvoudige doe-opdrachtjes bij, zodat de wandeling leuk is voor jong en oud. De start is bij de Excursieschuur. En vanaf daar kan je ook het Kabouterpad lopen, voor de allerkleinsten”.
Nog een tip van de boswachter voor wie juist paddenstoelen wil bewonderen: het Gadra-bos staat bekend om de enorme diversiteit aan paddenstoelen. Of ga naar Ouwerkerk, Schuddebeurs of De Schelphoek: in deze gebieden zit meer klei in de bodem, dus komen er ook andere paddenstoelen voor.
geef een reactie