www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Ecotunnel onder de Kloosterweg: de werkzaamheden gaan van start

2 september 2024 Boswachter Marijke Lieman in Aan Zee

Binnenkort zal er gestart worden met het realiseren van de ecotunnel onder de Kloosterweg tussen Burgh-Haamstede en Nieuw-Haamstede. Wegens vergunningen, broedseizoen en het toeristenverkeer waren de werkzaamheden eerder uitgesteld, maar eerdaags gaan dan toch echt de eerste schoppen de grond in.

Verbindingszone onder de Kloosterweg

Door het aanleggen van de ecotunnel worden de omliggende natuurgebieden met elkaar verbonden waardoor er grote, robuuste terreinen ontstaan. Dieren als amfibieën, reptielen, kleine zoogdieren (hazen, konijnen, marters en muizen) maar ook reeën en damherten zullen gebruik maken van deze tunnel onder de drukke weg door. Ook de grote grazers die in de natuurgebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer lopen zullen deze tunnel nemen om van het ene gebied naar het andere gebeid te trekken waardoor het natuurlijke kuddegedrag wordt gestimuleerd.

Locatie van de ecotunnel

Bypass voor verkeer van en naar Nieuw-Haamstede

Het initiatief tot het plaatsen van de ecotunnel is genomen door de Provincie Zeeland. De financiële middelen komen uit de pot natuurherstel. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer van en naar Nieuw-Haamstede via een bypass omgeleid, het dorp blijft hierdoor altijd bereikbaar, al zal het mogelijk even hinder ondervinden ter hoogte van de werkzaamheden. De grond die vrijkomt bij het plaatsen van de vierkante tunnel (2 bij 2 meter) wordt verwerkt in het terrein. Binnenkort begint men met het verwijderen van de paddenschermen en het treffen van de voorbereidende werkzaamheden.

Robuuste natuurgebieden

De ecotunnel wordt een middel om te streven naar grotere aaneengeschakelde robuuste natuurgebieden en heeft dezelfde werking als een ecoduct over een snelweg. Hoewel de Kloosterweg geen snelweg is, is het de enige toegangsweg richting het dorp mét intensief recreatieverkeer en vormt zodoende een barrière voor de uitwisseling van fauna. Deze ecotunnel zal een belangrijke ecologische verbindingszone worden en zodoende ook een belangrijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid voor mens en dier. Er zullen minder wildslachtoffers vallen bij het oversteken van de Kloosterweg.

De ecotunnel verbindt diverse Natura2000-natuurgebieden

Ervaringen met ecotunnels

De afgelopen jaren zijn er al voorbereidingen getroffen voor het creëren van een groot aaneengesloten natuurgebied. Al eerder zijn er ecotunnels aangebracht onder het Middenpad en het Verklikkerpad in de duinen bij Nieuw-Haamstede. De Exmoorpony’s maken bijna dagelijks gebruik van deze tunnels om van het ene gebied naar het andere te trekken. In het zand in de tunnels vinden we sporen van muizen, levendbarende hagedissen, kevers en damherten die de tunnels gebruiken. Maar ook in de Manteling (Oostkapelle) en in Oranjezon (Vrouwenpolder) zien we dat runderen en paarden – na enige tijd van gewenning – gebruik maken van de tunnels.

Als straks de ecotunnel onder de Kloosterweg gereed is zullen de koeien en pony’s een enorm gebied kunnen bewonen: Meeuwenduinen, Zeepeduinen, gebieden rondom het vliegveld, de Maire en de duinen langs de Strandweg. De natuurgebieden op de Kop van Schouwen worden door deze ecotunnels groter en robuuster!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog