Nieuwe inrichting voor ‘Inlaag Kats’
In het kader van project Natuurherstel van de Provincie Zeeland wordt de inlaag bij Kats opnieuw ingericht. Het doel is het vergroten van de binnendijkse natuurwaarden en de biodiversiteit langs de Oosterscheldekust van Noord-Beveland.
Inlaag Kats
De ‘Inlaag Kats’ is gelegen in de Leendert-Abraham polder in het oosten van Noord-Beveland. Het gebied bestond voor 1966 uit landbouwgrond maar raakte overstroomd na een dijkval. De oorspronkelijk inlaag lag oostelijk van het huidige gebied. De afgelopen jaren bestond het gebied uit vlak grasland.
Historische kaart 1950, het blauw gearceerde gebied is de huidige Inlaag Kats
Maatregelen
In het kader van natuur herstelmaatregelen is de humusrijke toplaag afgegraven waarna er in de overblijvende zandgronden laagtes zijn aangebracht. In de laagtes zal zoet regenwater worden vastgehouden. Op deze manier ontstaat er een gradiënt van zoet water naar schraal kalkrijk zand. Een nieuw te plaatsen stuw zal ervoor zorgen dat het waterpeil in het gebied regelbaar is.
Streefbeeld
Omdat het water overwegend zoet zal zijn verwachten we dat amfibieën zoals de gewone pad en de groene kikker zullen hiervan profiteren. Ook libellen zullen zich vestigen. Langs het zoete water zal riet ontwikkelen waar rietvogels kunnen nestelen. Denk hierbij aan soorten zoals de rietzanger, kleine karekiet, rietgors, waterral en de bruine kiekendief. Het schrale kalkrijke zand biedt ook kansen voor ’typische natte duinvallei vegetatie’ met plantensoorten zoals fraai duizendguldenkruid, bitterling, vleeskleurige orchis en moeraswespenorchis.
In het noordelijke deel van het gebied laten we de humusrijke toplaag intact. Hier behouden we soorten als kamgras, veldgerst en goudhaver.
Dagvlinders als het hooibeestje, bruin zandoogje, bruin blauwtje, icarusblauwtje en zwartsprietdikkopje profiteren ook van de verwachte nectarplanten zoals heelblaadjes, koninginnekruid, watermunt en diverse soorten klavers.
Het beheer zal bestaan uit het jaarlijks maaien en afvoeren van het gras (hooien) waarbij, afhankelijk van de ontwikkeling van de vegetatie, na begrazen een optie is.
geef een reactie
C. van der Kraan
Hoop dat dit niet op den duur leidt tot restricties of geen toegang meer tot ons strandje.
Edith Breure
Jammer dat de inwoners van Kats niet op de hoogte gesteld zijn van “De inrichting Inlaag Kats”! Wij mensen zijn voor jullie blijkbaar buitennatuurlijke wezens.
Fijn ook dat er weer een aantal muggen bij zullen komen.