www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Update 3000-soortenjaar Grevelingen: WE HEBBEN HET GEHAALD!

2 november 2023 Merijn Loeve in Aan Zee

Vliegenzwam op Kabbelaarsbank

Afgelopen twee maanden kropen we steeds verder naar de 3000 soorten toe, maar de laatste loodjes wegen meestal het zwaarst. Tenminste dat dacht ik, want terwijl ik dit blog schrijf staat de teller al op 3100.
Ja je leest het goed, we hebben de 3000 gehaald en we zijn er dus al dik overheen! Het was wel opvallend dat het ineens weer een stuk harder ging met de soorten de laatste paar weken dan de weken daarvoor. En ergens is dat ook logisch: de zomer loopt op zijn eind en de herfst begon vrij laat. De zomersoorten verdwenen langzaam en de herfst-soorten lieten dus nog even op zich wachten. Maar met alle regen van de afgelopen weken schoot de lijst ineens weer omhoog: paddenstoelen!

Paddenstoelentijd!

De soortgroep paddenstoelen is een enorm diverse soortgroep met in Nederland wel over de 5000 soorten. Lekker makkelijk dus voor het soortenjaar zul je denken, maar dat is helaas niet het geval. Tot nu toe zijn er 197 soorten paddenstoelen ingevoerd in de Grevelingen. Dit heeft er grotendeels mee te maken dat paddenstoelen ontzettend moeilijk te determineren zijn, waardoor een groot deel niet op naam gebracht wordt en je veel specialistisch determineerwerk moet doen om soorten op naam te brengen. Daarnaast zijn veel paddenstoelen enorm kritisch op de standplaats en moeten de omstandigheden precies juist zijn. Ook zie je het grootste deel van de paddenstoel meestal niet. Een paddenstoel is namelijk onderdeel van een schimmel. Je ziet maar een klein onderdeel van het gehele organisme. Het grootste deel, de zwamvlok, bevindt zich meestal ondergronds. De paddenstoel die je ziet is eigenlijk een soort “vrucht” waarin sporen worden gevormd voor de voortplanting. Ondanks deze ingewikkelde determinaties hebben diverse vrijwilligers er toch een hoop ingevoerd en hebben we dankzij jullie allemaal de 3000 gehaald!

Veel regenval, dus veel paddenstoelen, soms zelfs regen dat blijft staan in de paddenstoelen, zoals in deze vaaggegordelde melkzwam.

Dat de diversiteit aan paddenstoelen groot is mag duidelijk zijn. Maar de namen zijn al even divers. Onder de waargenomen soorten zijn echte pareltjes te vinden zoals de groene glibberzwam, aardtongzwameter, roetkluifzwam, eikelbekertje en de puntmutswasplaat. Vooral de Grevelingendam is een echte hotspot voor paddenstoelen, met diverse soorten die verder in de Delta schaars zijn.

Oranje populierenboleet op de Grevelingendam

Mijnen

Naast het seizoen van de paddenstoelen is de herfst ook het seizoen van de mijnen. Misschien zegt dat woord je niks in relatie tot natuur, maar mijnen zijn eigenlijk de sporen van rupsen van diverse soorten nachtvlinders, bladwespen, kevers of vliegen. Deze rupsen leven meestal tussen de twee bladhelften in en vreten daarbij de binnenkant weg van het blad. Hierbij laten ze een bepaald spoor of patroon achter waarop je de soort in veel gevallen kunt determineren. Veelal komen mijnen enkel op 1 of 2 soorten plantensoorten voor, waardoor de determinatie ook makkelijker wordt. Zie bijvoorbeeld de mijn van onderstaande printplaatmot.

Mijn van de printplaatmot op een abeelblad. Foto: André Geelhoed

Door deze mijnen kun je dus soorten in kaart brengen die je anders niet of nauwelijks ziet. En dat is ook het leuke van dit soortenjaar. Mensen die gespecialiseerd zijn in dergelijke soortgroepen kunnen zo soms ineens weer veel toevoegen aan het soortenjaar door gericht een velddag te doen voor deze soorten. Dit was ook het geval op 22 oktober toen André Geelhoed, Youp van den Heuvel en Corné Koopmans een gericht bezoek brachten aan de Grevelingen en zo de 3000 soorten overgingen! Heel erg bedankt hiervoor! Een indrukwekkende lijst volgde waarbij onder andere deze mijnen van bladmineerders nog veel nieuwe soorten opleverde!

En nu doorzetten!

Nu we de 3000 soorten gehaald hebben gaan we natuurlijk niet bij de pakken neer zitten. Dus kom naar de Grevelingen en doe ook een duit in het zakje! Ook nu worden in alle soortgroepen nog nieuwe soorten gezien, trekvogels zoals de zwarte mees, late nachtvlinders zoals de krakeling en ga zo maar door!  Het blijft enorm tof om te kunnen laten zien hoe groot de biodiversiteit in de Grevelingen eigenlijk is! Voor de meest actuele stand zie de site.

Zwarte mees naast het Staatsbosbeheerkantoor in Bommenede
reageren

geef een reactie

  • Ben
    2 november 2023 om 13:54

    Mooi al die soorten op het land van de Grevelingen. Ik geniet meestal van de soorten in late lente, zomer en vroege herfst als ik met mijn zeilboot aanleg op de eilandjes e.d.
    Mijn vraag gaat over de kwalletjes die zo’n massa aannemen dat je alleen nog een witte oppervlakte van de oorkwallen. Hoe komt het dat die zo extreem overvloedig zijn?
    Vriendelijke groeten

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog