Boomschuim
Op dagen dat het hard regent valt dit natuurverschijnsel te zien: boomschuim. Dit is niets meer en niets minder dan regenwater wat via de stam van de boom omlaag spoelt en onderweg stoffen opneemt.
Opgeklopte eiwitten
Wie tijdens het wandelen in de regen goed oplet ziet op bomen, met name eiken en beuken, kleine watervalletjes langs de stam omlaag stromen. Boswachter Marijke Lieman: “De regen spoelt stoffen van de stam, onder andere eiwitten, die kunnen gaan schuimen. Dit kan elk moment van het jaar plaatsvinden, maar alleen als het flink regent. Eén van die stoffen, de zogeheten saponinen, maken dat schuim extra stabiel, waardoor het schuim lang aan de voet van de boom kan blijven liggen”.
Schuimvlokken op het strand
Ook op het strand kan je dit natuurverschijnsel zien. Bij harde wind worden de eiwitten uit zee-algen opgeklopt en vormen zo grote schuimvlokken op het strand.
Zeldzaam verschijnsel
Een goede reden om ook in de regen op pad te gaan. Lieman: “Ook ik loop liever in het bos als het droog is, maar juist in de regen ga je weer andere dingen zien, zoals dit betrekkelijk zeldzame verschijnsel. Daarnaast is het lekker rustig in het bos, veel dieren laten zich daardoor beter zien. En je hoort en ziet dat het voorjaar voor de deur staat: vogels als merels, winterkoninkjes, heggemussen en mezen laten zich al goed horen. Sneeuwklokjes staan al bijna in bloei en knoppen aan de bomen zwellen op. Ook in de regen is het volop genieten in de natuur”.
geef een reactie
Theo Spuesens
Bedankt voor je uitleg Marijke. Ik heb het ooit wel eens gezien maar wist niet wat het was en hoe het ontstaat.
George Koenders
Dank je wel Marijke, weer wat geleerd. Helaas kwam mijn school klas vanochtend niet opdagen voor een seizoenswandeling van het Natuurpodium omdat het regende ….. ja jammer want zoals je zegt met elk weer is er wel iets bijzonders te beleven in het bos.