www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Wetenschappelijk boek uitgegeven; 475 jaar Fort Rammekens geschiedenis

26 november 2022 Staatsbosbeheer in Aan Zee

Rammekens 475 jaar geschiedenis is samengebracht in één wetenschappelijk boek. Fort Rammekens, een Habsburgse vesting aan de Schelde. Het boek, geschreven door de deskundigen Jan van der Hoeve, Bram Silkens, Erik Jan Brans, Bas Chamuleau, Karel Leeftink, Marc Machielse, Radboud Mensonides, Hans Sakkers, Robert Jan Soer en Ad Tramper, geeft een overzicht van de verschillende gebruiksperiodes van dit bijzondere fort. Op 25 november 2022 is het eerste boekexemplaar door Erwin Verhage, accountmanager Zuidwestelijke Delta van Staatsbosbeheer, uitgereikt aan wethouder Sal Cracau van Gemeente Vlissingen.

Dit overzicht van de geschiedenis van Fort Rammekens verschijnt precies 475 jaar nadat men in 1547 met de bouw begon. Toentertijd was het fort een van de eerste moderne vestingen met bastions in Nederland. Het fort zou niet alleen het eiland Walcheren en de toegang tot de haven van Middelburg beschermen, maar ook de Schelde als poort tot Vlaanderen en Brabant; de economische motor en het bestuurscentrum van het Habsburgse Rijk moesten immers tegen Frankrijk worden verdedigd.

Op foto links wethouder Sal Cracau, rechts Erwin Verhage, Staatsbosbeheer.

Van belangrijke havenplaats tot monument

De eeuwen erna zou Fort Rammekens verschillende functies vervullen. In de tachtigjarige oorlog was het van essentieel belang voor de controle over Walcheren. De Rede van Rammekens vormde vanaf de Middeleeuwen de belangrijkste havenplaats van het eiland. Als verdediging tegen de Engelsen in de vroeg-negentiende eeuw werd het door Napoleon grondig verbouwd, om tijdens de Tweede Wereldoorlog op last van de Duitse bezetter in een verdedigingslinie tegen de geallieerden op te gaan. Nu heeft Fort Rammekens vooral betekenis als monument van geschiedenis, kunst en natuur. Een cultuurpodium en toeristische attractie in een bijzonder gebied.

Consolidatie

Om het fort beter bestand te maken tegen de tand des tijds vond er tussen 2011 en 2013 een grootschalige consolidatie plaats op Rammekens. Deze had als doel de bestaande situatie te stabiliseren en maatregelen te nemen om erosie en verder verval tegen te gaan. Ook werd gekeken naar een betere toegankelijkheid van het fort en de kazematten. Deze werkzaamheden vonden plaats onder leiding van Robert Timmer, projectleider van Staatsbosbeheer. De uitvoering verrichtte Heijmans restauratiewerken, onder begeleiding van Rothuizen Van Doorn ’t Hooft, het huidige architectenbureau Rothuizen Erfgoed. Projectarchitect was Erik Jan Brans, bijgestaan door Volker Vlaming voor de dagelijkse gang van zaken. De documentatie van de gevonden bouwsporen gebeurde door archeologen van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) en een bouwhistoricus van het bureau voor bouwhistorisch onderzoek J.A. van der Hoeve. Bij het onderzoek is meermalen een beroep gedaan op externe deskundigen.

475 jaar Fort Rammekens

Het jubileumjaar van Fort Rammekens in 2022 was voor alle betrokkenen een goede aanleiding de onderzoeksgegevens integraal en samenhangend uit te werken en van een bredere, geschiedkundige context te voorzien. Staatsbosbeheer – sinds 1972 eigenaar van het fort – lost met het verschijnen van dit boek een belofte in: het publiektoegankelijk maken van deze onderzoeksgegevens. De bouwsporen die bij de werkzaamheden tevoorschijn kwamen, werpen in combinatie met uitvoerig archiefonderzoek nieuw licht op de geschiedenis van deze doorleefde vesting. Het boek Rammekens 475 jaar geschiedenis, uitgebracht door uitgeverij Pictures Publishers, vertelt over het fort, de geschiedenis en de stenen waaruit het gebouwd is, die bepalend zijn waarom het fort is zoals het nu is.

Het prachtige boek is verkrijgbaar via www.picturespublishers en de boekhandel.

Fort Rammekens

Meer informatie Fort Rammekens

Eerder verscheen het volgende bericht over het fort, 475 jaar Fort Rammekens: “Je voelt hier de geschiedenis”.

Fort Rammekens is vanaf 1 november 2022 gesloten. In het voorjaar van 2023 gaat Fort Rammekens weer open, hiervoor kunt u deze pagina raadplegen.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog