Lopen tegen Lyme
De Ziekte van Lyme is beroepsziekte nummer 1 onder de boswachters. Wie veel buiten is maakt nu eenmaal grote kans om gebeten te worden door een besmette teek. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich. Boswachter Eddie Wolfswinkel, zelf ervaring met de Ziekte van Lyme, wil graag meer aandacht voor deze ziekte, speciaal voor kinderen met Lyme.
Gezondheid: het aller belangrijkste!
Enkele jaren geleden werd er bij boswachter Eddie Wolfswinkel de Ziekte van Lyme geconstateerd. En al snel kwam hij er achter dat niet iedereen goed op de hoogte is van het verloop van de ziekte. Eddie: “Huisartsen weten vaak niet wat het is om de Ziekte van Lyme te hebben en hoe de ziekte verloopt. Het zijn in het begin ook vaak vage klachten: hoofdpijn, moe, koorts. Niet iedereen denkt dan meteen aan deze ziekte. Het is een sluimerende ziekte en als het niet op tijd behandeld wordt kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan je spieren aantasten, je kunt huidklachten krijgen, zenuwklachten of zelfs hartklachten”.
“Na een aantal jaren strubbelen met mijn gezondheid, ben ik er weer aardig bovenop gekomen. Ik besef me maar al te goed hoe belangrijk een goede gezondheid is. Deze sluimerende ziekte wil ik graag meer onder de aandacht brengen”.
Wandelen van Italië naar Nederland
Door te gaan wandelen vanuit het zuidelijkste puntje van Italië (Sicilië) terug naar Nederland hoopt boswachter Eddie geld op te halen voor de behandeling van de Ziekte van Lyme bij kinderen. Begin oktober trekt Eddie zijn wandelschoenen aan, bindt hij zijn rugzak met tentje op zijn rug en vertrekt hij in zijn eentje door de bergen terug naar Nederland. Een tocht van 3000 km. Eddie: “Een mooie reis, wat nog mooier wordt als je er een goed doel aankoppelt”.
Stichting Tekenbeetzieken
De opbrengst van zijn wandeltocht gaat naar Stichting tekenbeetziekten. Deze stichting wilt een speciale kinderkliniek oprichten voor kinderen met de Ziekte van Lyme. Bij kinderen is het moeilijk om deze ziekte te constateren en kinderartsen weten vaak niet de specifieke behandeling te geven die ze nodig hebben. De huidige artsen die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Lyme hebben vaak niet de kunde van een kinderarts. En zo valt een kind met deze ziekte een beetje tussen wal en schip. Een speciale kliniek zou hiervoor de uitkomst zijn. Wie meer wil weten over de wandeltocht van Eddie of wil doneren, kan terecht op deze site.
Week van de Teek
Deze week is het de Week van de Teek. Door meer bekendheid te geven aan dit beestje willen we de kans op besmetting met een teek die de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich draagt verminderen. Wie de natuur in gaat doet er verstandig aan om op het volgende te letten:
– Blijf zoveel mogelijk op wegen en paden.
– Let extra op teken bij een bezoek aan een gebied met veel dieren (herten, schapen, konijnen, muizen etc.)
– Draag gesloten kleding.
– Controleer na een bezoek aan de natuur, park of tuin altijd op teken.
Toch een teek?
Wie toch gebeten is door een teek doet er verstandig aan deze zo snel mogelijk te verwijderen. Noteer de datum van de beet en de locatie op je lichaam in de agenda of via www.tekenradar.nl. En hou de plek goed in de gaten. Bij een rode kring of bij twijfel: ga naar de huisarts.
geef een reactie
Wendy du Bois
Eddie, mooie uitdaging waar moed voor nodig is om in je uppie op pad te gaan…..weet dat …. pas als je moed toont om op pad te gaan dan toont de weg zich aan jou ! Maak er wat moois van 🙂 NATUURlijke groet Wendy