www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Topdrukte op het eiland! En niet alleen met toeristen.

8 juni 2014 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

Kleine mantelmeeuwtjes in de Meeuwenduinen op de kop van Schouwen
Kleine mantelmeeuwtjes in de Meeuwenduinen op de kop van Schouwen

In deze periode is ons eiland gevuld met jonge ouders en hun kroost. Vogels(zangvogels, weidevogels, kustvogels), zoogdieren (reeën, konijnen, hazen, bunzing, hermelijn enz.) insecten en amfibieën. Ik schat dat we de miljoen wel halen. Er gaan er ook zoveel dood want er zijn nergens grote veranderingen. We lichten de kustvogels met name de meeuwen er straks even uit. De kraamkamers van Schouwen Duiveland, bossen, plan Tureluur, Neeltje Jans en de Meeuwenduinen lopen over! Kluten en tureluren, grutto’s, scholeksters, grote sterns, dwergsterns, noorse sterns en visdiefjes broeden volop en hebben jongen. We staan er weinig bij stil, maar eigenlijk is het heel bijzonder wat er nu gebeurd.

De meeuwenkolonie in de Meeuwenduinen op de Kop van Schouwen bijvoorbeeld. Zo’n 20 jaar geleden bestond de kolonie nog uit 99 % afvaletende zilvermeeuwen en doordat wij nu beter met ons afval omgaan, is de kolonie inmiddels vermengd met kleine mantelmeeuwen. De mantelmeeuwen broeden meer aan de kust en hierdoor heeft de broedkolonie zich naar de zeereep verplaatst. In de Meeuwenduinen broeden circa 6.500 paar Zilvermeeuwen en Kleine mantelmeeuwen (13.000 vogels). De eerste eieren worden eind april gelegd. Een pas geboren meeuwenpul weegt 75 gram, na 5 weken 1 kg en is na 7 a 8 weken vliegvlug. Uiteindelijk overleeft ca 25 % van die ruim 19.500 jongen de eerste 8 dagen en daarvan ongeveer 50 % de eerste winter. Zilvermeeuwen zijn kannibalen en eten de jongen van andere meeuwen. Kleine mantelmeeuwen volgen dit gedrag. Vogels die de derde winter overleven kunnen soms meer dan 30 jaar oud worden.

De kolonie in de Meeuwenduinen is qua aantal redelijk stabiel met anno 2014 een verdeling van 10 % Zilvers en 90 % Kleine mantels. Gemiddeld worden er 3 jongen per paar geboren, dus dat is al gauw 19.500 meeuwenpullen in deze periode! Tel daar nog bij op dat er ruim 5.000 vrijgezellen rondvliegen, dan zitten we in deze periode alleen al op zo’n 38.000 Zilvermeeuwen en Kleine mantelmeeuwen. En als we dan ook de andere broedende vogels en hun jongen meetellen, dan begrijpt u dus wat we bedoelen met een zeer bijzondere topdrukte!

Excursies Meeuwenduinen
In juni, juli en augustus worden er door vrijwillige natuurgidsen van Staatsbosbeheer, diverse rondleidingen in de Meeuwenduinen gegeven. Op 18 juni is er rondleiding om 13.30 uur ’s middags. De excursie gaat niet naar de broedkolonie zelf omdat deze zich verplaats heeft, maar geeft een mooi beeld van de Meeuwenduinen. Door gidsen van Natuur en Vogelwacht Schouwen Duiveland worden in juli en augustus wekelijks op donderdagavond om 19.00 uur wandelingen door de Meeuwenduinen gehouden.
Reserveren is wenselijk. Dit kunt u voor alle excursies doen via het VVV.

reageren

geef een reactie

  • Loes Padt
    4 december 2014 om 14:28

    Ik wil u hierbij mededelen dat er 3 schapen rondlopen in de Scherpenissepolder, de kudde die op de dijk daar liep is weg, kunnen deze schapen zo overwinteren?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog