www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Reuzenpaardenstaart in Braakman

7 december 2013 Boswachter Peter Maas in Aan Zee

Paardenstaarten, van het plantengeslacht Equisetum, zijn een soort primitieve planten die net als paddenstoelen, varens of mossen zich voortplanten door middel van sporen. Afgelopen week vonden we een nieuwe soort in Braakman Noord langs de Westgeul. Het gaat om de reuzenpaardenstaart (E. telmateia). Deze forse planten groeien het liefst in de halfschaduw op plaatsen waar kalkrijk kwelwater in de ondergrond aanwezig is. Met hooguit ’n vijftal vindplaatsen is de reuzenpaardenstaart beslist geen algemene soort voor Zeeland. Op dit moment vonden we 37 planten. Het wachten is op het voorjaar wanneer de indrukwekkende bloeiaren boven de grond komen.

Liefhebbers van paardenstaarten kunnen in de Braakman nog andere soorten tegenkomen. Naast het algemene heermoes (E. arvense), groeit er ook geregeld lidrus (E. palustris). Sinds de inrichting van het natuurontwikkelingsgebied is er ook schaafstro (E. hyemale) massaal opgetreden en sinds enkele jaren weten we dat er langs de Westgeul de veel minder opvallende bonte paardenstaart (E. variegatum) groeit. Daar moet je zelfs voor op de knieën om die goed te kunnen vinden. Reuzenpaardenstaart kan wel tot 1.80 meter hoog worden, schaafstro komt tot 0,90 meter, maar de bonte paardenstaart is klein en groeit meestal laag boven de grond.

In Nederland komen 8 verschillende soorten voor, maar geregeld zorgen ze voor felle discussies binnen de floristen wereld. Er komen namelijk ook nog ondersoorten voor en de verschillende soorten hebben ook wel eens de neiging om onderling te kruisen. Het op naam brengen daarvan is voor de echte specialisten! Ook langs de Westgeul was en is er nog discussie. Komt hier nu wel of niet de kruising voor tussen de bonte paardenstaart en schaafstro? Dan zou het gaan om de ruwe paardenstaart (E. hyemale x variegatum).

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog